Ana içeriğe atla

Radyoembolizasyon tedavisi nedir?

Radyoembolizasyon (Radyoaktif mikroküre)Tedavisi veya Seçici Dahili Radyasyon Terapisi, karaciğerde bulunan kanserler için bir tedavidir. Bu tedavinin amacı, cerrahi yapılamayacak tümörlerde lezyon boyutunu ve sayısını radyasyon vererek azaltmaktır. Bu yaklaşım hastalığın büyüme ve yayılmasını engelleyerek hasta ömrünü uzatmayı hedeflemektedir.

Radyoembolizasyon (Radyoaktif mikroküre) Tedavi prensibi
Radyoaktif mikroküreler beta ışıması yayan bir izotop ile bağlı küçük parçacıklardır. Karaciğerdeki ana damarlardan enjekte edildiğinde, bu küreler karaciğer tümörünü içerisindeki kılcal kan damarlarına yerleşirler. Bu şekilde direkt olarak tümöre verilen radyasyon, kanser hücrelerini tahrip eder ve zamanla tümör boyutunu azaltır.

Bu Tedavi Güvenli mi?
Bu tedavide radyasyon ile kanser hücrelerinin yok edilmesi amaçlanmıştır. Selektif olarak verilen radyoaktif mikroküreler, karaciğerdeki sağlıksız hücreleri hedef alır ve sağlıklı doku hasarı en aza indirilir. Küreler, radyasyon dağıldıktan sonra vücut tarafından doğal olarak parçalanırlar. Bu terapinin olası yan etkileri hafiftir. Zaman zaman karın ağrısı ve yorgunluk ve mide bulantısı gibi gribe benzer belirtiler görülebilir.

Tedavinin hangi hastalar için uygundur?
Radyoembolizasyon (Radyoaktif mikroküre), tedavisi doğrudan karaciğerdeki tümörün kan dolaşımına uygulanan çok spesifik bir tedavi şekli olup, harici olarak verilen daha geleneksel radyasyon tedavilerine veya diğer ablatif tedavilere alternatif bir yöntemdir. Genellikle standart kemoterapilerden fayda görmemiş veya artık yanıt vermeyen hasta grubunda kullanilmaktadır.