Ana içeriğe atla

İyot-131 tedavisi nedir?

İyot-131 (radyoaktif iyot), tiroid kanseri olan kimselerde tiroid bezi cerrahi olarak çıkartıldıktan sonra bakiye tiroid dokusu ve tiroid bezinden boyun lenf nodları gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmıs olan kanser hücrelerini yok edilmesi için kullanılır. Radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanseri ameliyatı gerçekleştirdikten yaklaşık 1-2 ay sonra uygulanır.

İyot-131 (radyoaktif iyot) Tedavi Prensibi
Tiroid bezleri, tiroid hormonlarını üretmek için iyot kullanır. Tiroid kanserli olgularda kullanılan radyoaktif iyot, tiroid bezinin hormon üretmek için kullandığı iyot elementinin radyasyon yayan bir formudur. Genellikle ağızdan bir kapsül olarak verilen radyoaktif iyot, barsaklardan emildikten sonra vücuttaki hastalıklı veya normal tiroid hücreleri tarafından yakalanır. Bu yöntemle sağlıksız kanser hücrelerinin tahrip edilmesi amaçlanmıştır.

Bu Tedavi Güvenli mi?
Radyoaktif iyot tedavisi ülkemizde 50 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Güvenli bir tedavi olup gebelik ve emzirme dışında uygulanmasına engel bir durum yoktur. Tedavi sırasında başkalarına radyasyon maruziyeti önlemek için birkaç gün boyunca yatarak hastanede kalmak gereklidir. Bu tedaviden sonra yan etkiler nadir olmakla birlikte birkaç gün boyunca boğaz ağrısı ve nadiren bulantı görülebilir. Tiroid hücreleri vücuttaki iyotu emebilen ana hücreler olmakla birlikte yüksek doz tiroid kanseri tedavisi alan bazı kişilerde tükrük bezlerinde oluşabilecek hasar nedeniyle tadın değişimi ve nadiren ağız kuruluğu görülebilir.